Over Annette

Vooropgesteld moet gezegd dat ik de term ‘digitaal tuinieren’ niet heb bedacht. Die komt van Mark Bernstein en stamt al uit 1998. Hij noemde het overigens een ‘hypertext garden’. Dat de definitie en vormgeving in de decennia daarna verschoven is, is inherent aan de grote ontwikkelingen die onze wereld doormaakte – zowel op technologisch, sociaal en demografisch gebied. We vervormen ons geregeld en ervaren een tijdsframe waarin je mag zoeken. Waar zoeken helpt om opnieuw uit te vinden.

Ik kende de term en het proces van digitaal tuinieren, maar de trigger om er meer mee te doen ontstond in het voorjaar 2020. De eerste lockdown zorgde ervoor dat ik mijn eigen lessen weer was gaan monitoren – iets dat ik enkel tijdens grote projecten doe. Maar de situatie leek me geschiedwaardig genoeg om te willen onthouden. Dit deed ik in de nieuwetijdstool Notion. Toen de terrassen weer open waren herintroduceerde Marieke van Dam me tijdens een drankje met het proces van digitaal tuinieren. Ze volgde NessLabs (van founder Anne-Laure LeCunff) dat een paar maanden eerder opgestart was. Een personal-knowledge-bank waar je eng van wordt. Zelf kwam ik vervolgens het werk van Maggie Appleton tegen (haar site is een lust voor het oog). Er viel rondom mijn ervaring en het gebruik van digitalisering van alles op zijn plek! (waar je meer over leest op de pagina ‘wat is dit & hoe werkt het’).

In 2020 en 2021 las ik alles dat los en vast zat over leren, ontwikkelen en monitoren bij volwassenen. Ik schreef een boekje over bottom-up organiseren bij de overheid, waarin mindset en monitoren een flinke plek inneemt, en ik startte een serie artikelen met de titel ‘Iedereen kan leren leren’. Langzaam zag ik mijn digitale tuin groeien, ontplooien, bloeien en oogst opleveren.

Het groeide gestaag dichter naar mijn werk: waar ik sessies en organisatietransformaties begeleid, voornamelijk binnen het publiek domein – Dit varieert van politie, onderwijs, (psychische) zorgsector, tot gemeenten en tegenwoordig ook regelmatig bij religieuze gemeenschappen die zichzelf willen heruitvinden. Alles dat ik doe richt zich op de ontwikkeling van mens en organisatie. Graag werkend vanuit het moment met het oog op intenties en pragmatische idealen. En het aanleggen van een digitale tuin, om aan te sluiten bij een leven lang leren (en ontwikkelen), en het doorgroeien van een lerende organisatie sluit daar naadloos bij aan.

2022

Er zal zich dit jaar van alles ontvouwen waarvan we nu het bestaan nog niet kennen. Rondom digitaal tuinieren zal ik sowieso deze kennis-site uitbreiden. Na twee jaar experimenteren merk ik dat mijn hart erg naar dit thema uitreikt! Daarnaast flirt ik wat met maandelijkse experimenten over nieuwetijdstools. Ik wil daar graag meer zicht, grip en helderheid over verzamelen in het collectieve veld. Nu blijft deze kennis voornamelijk in niches hangen die weinig toegankelijk zijn. Daar mag wel een spotlampje op wat mij betreft. We zullen zien wat we mogen leren en ontdekken dit jaar!

Contact met me maken gaat het makkelijkst via de mail: contact@annettedolle.nl (die ik 1x per dag bekijk, dus vergeef me als je niet direct antwoord krijgt ;)).