Als dit. Dan dat. Wat als. En hoe dan.
Er zoveel in de wereld om te delen. Om onderzoek naar te doen, en te ontdekken. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat mijn omgeving eerder dan ik door had hoeveel ik van de alchemistische werking van technologie houd. Mijn focus lag (en ligt) vooral bij de mens. Bij ons gedrag, onze samenhang en in dat waar we authenticiteit vinden. Ik heb me de afgelopen vijfentwintig jaar gespecialiseerd in ons gedrag binnen groepen. Iets dat me aardig goed afgaat, moet ik zeggen.
Digitale Alchemie
Tot ik in 2012 een burgerinitiatief organiseerde dat voor de wereld over zwerfafval ging, maar voor mij een experiment was om te zien hoe ik opgeschaald iets positiefs kon creëren. Ik wist dat ik het met jonge mensen in een schoolomgeving kon, en ook met een groep ex-gedetineerde mannen in een gedragscentrum, maar kon ik het ook met een land? ‘Als dictators collectieven van ellende kunnen bouwen, dan moet dat ook andersom kunnen‘ is een gedachte die sinds mijn jeugd resoneert. En opeens was er een kans – in 2012. Om het gewoon te proberen. Om te kijken wat mensen zouden doen, als ik zou roepen dat we allemaal op dezelfde dag zwerfafval op de goede plek zouden weggooien. Groter dan dat was het in essentie niet.
Dus dat deed ik. Ik bouwde een website, maakte een facebook-pagina, een twitter-account en noemde het KeepitCleanDay. Ik besloot dat het op een vrijdag moest gebeuren, 21 september 2012. En zei toen tegen iedereen die ik tegen kwam dat het leuk was als ze mee deden. Kennelijk deed ik dat in de goede volgorde, met de liefste mensen, en in het juiste ritme. Want op KeepitCleanDay 2012 ruimden er in 120 gemeenten ongeveer vijftig duizend mensen zwerfafval op.
Zonder digitale technologie was dit níet gelukt. En trouwens ook niet zonder Jaap van ’t Kruis. Hij belde me in het voorjaar op, zei dat hij een online televisiezender was gestart (CrowdRevolt) en graag mee wilde doen. Jaap maakte verschillende online programma’s, trailers en mash-ups van livestreams. We organiseerden een symbolische promo-wedstrijd waar prachtige promo’s uit kwamen (o.a. deze, deze en deze). Op KeepitCleanDay was er in hotel Casa400 een groot scherm gehangen waar mensen de hele dag via Skype inbelden, en wat via livestream online werd uitgezonden. De televisie sloot aan waardoor er een blended omgeving ontstond. Alles kwam samen. Nu klinkt dit oldskool. Maar het is nog maar tien jaar geleden dat we dit als revolutionair ervaarden. (not to mention: dat we dit allemaal zónder geld en papieren plannen deden). Zonder digitale technologie en de kracht van collectieve rijkdom was KeepitCleanDay nooít gelukt.
Psychologie, professionele ontwikkeling & digitale technologie
Ik noem het tegenwoordig digitale alchemie – de magische werkwijze waarmee digitale technologie als een hefboom kan werken op onze samenleving. Dat we lood kunnen transformeren in goud. Mits je er het goede mee doet. ‘Je hoeft niet te weten hoe licht werkt, maar je moet zorgen dat je het lichtknopje kunt bedienen’, zeg ik vaak. Ik weet weinig tot niks van de achterkant van technologie. Maar ik ken de alchemie, houd ervan en gebruik het. Digitaal Tuinieren zet een hefboom op je professionele ontwikkeling en levensgeluk.
Niet alleen ons brein, maar ook ons lichaam en gevoelsleven kent een vernuftig systeem dat ervoor zorgt dat we overeind blijven staan in de meest extreme omstandigheden. Het creëert met liefde talloze omwegen en sluiproutes om geen pijn te hoeven voelen. Vaak is dit handig. Maar als je wilt leren en ontwikkelen moet je soms door de pijn (zelfrealisatie) heen om daar te komen waar de winst ligt. Een externe omgeving wil dan helpen om te kunnen zien wat je eerder niet zag. Die omgeving kan je vinden in de vorm van mensen, maar ook door een eigen reflectie-systeem te bouwen. Een leeromgeving. Een plek waar je buiten jezelf snel overzicht krijgt van je stappen. Waar je niet ín het proces hoeft te zitten om het te kunnen begrijpen.
Een digitale tuin is precies dat. Het gaat over jouw proces en professionele ontwikkeling, maar je hoeft het allemaal niet te onthouden of terug te zoeken in schriftjes en losse blaadjes. Je mag tuinieren in de digitale wereld – in je eigen ritme, volgorde, proces en oogst. Het proces is leidend. Waardoor het bij voorbaat al is gelukt. Het enige dat je hoeft te doen is commitment tonen en opdraven in je eigen digitale tuin.
Deze website
Op deze website vind je drie dingen:
- Kennis, informatiebronnen en inspiratie over digitale tuinen
- Manieren die je helpen om professioneel te leren en ontwikkelen
- Tools en middelen die je kunnen helpen om een digitale tuin te bouwen.
Ik deel alles dat ik lees, ontdek en weet over gedrag en digitale technologie, en hoe je dat voor je eigen ontwikkeling kunt inzetten. Wat je er mee doet is helemaal aan jou. Er is absoluut geen standaard proces of hoe-het-moet. Dat is juist het mooie! Elke tuin is uniek, elk ontwikkelingsproces net zo. De kunst is om jezelf daarin te herkennen en je authentieke vorm te vinden. En dan te gaan tuinieren!
Tags
Bij elk artikel (op de voorpagina) plaats ik #tags. Die zijn gekoppeld aan categorieën / thema’s. Zo kun je snel zoeken op het onderwerp waar je meer over wilt weten.
- collectieve waarde
- inspirerende mensen
- annette’s kabinet (mijn publieke digitale tuin)
- lerenleren
- reflectief kapitaal
- digitale alchemie
- boeken