Ferdinand Cheval

Van Postbode tot Paleisbouwer – Het verschil tussen initiëren en plannen

Eén van de mooiste initiatieverhalen is dat van Ferdinand Cheval. Een postbode die eind 19e eeuw in het Franse Hauterives leefde. Dagelijks bezorgde hij ansichtkaarten van over de hele wereld bij de mensen op het platteland. Het verhaal vertelt dat Ferdinand op een dag struikelde over een steen. De steen had een bijzondere vorm, en trok daardoor zijn aandacht. Hij nam de steen mee naar huis en begon de dagen erna steeds meer stenen te verzamelen op zijn postroute. Dit kleine moment groeide uit tot een meesterwerk dat zijn weerga niet kende: De bouw van een prachtig paleis. Palais Idéal. Een bouwwerk dat – letterlijk – steen voor steen onder Ferdinands handen ontstond.

Op 43-jarige leeftijd besloot Ferdinand van de verzamelde stenen een paleis te bouwen. Hij metselde en ontwierp eigenhandig elk stukje, in bouwstijlen geïnspireerd op de ansichtkaarten die hij bezorgde. Het is 12 meter hoog en 26 meter lang en heeft prachtige decoraties. Gezichten, dieren, natuurlijke elementen en ornamenten. Ferdinand gaf ze zelfs namen en kerfde die in de figuren. Er zijn flamingo’s te herkennen, maar ook draken, leeuwen en struisvogels.

De bouw van Palais Ideal duurde drieëndertig jaar (1879 tot 1912). En ja, iedereen verklaarde hem voor gek. Want wie bouwt er zolang in zijn eentje aan een paleis? Toch bouwde hij door. In lijn met zijn oorspronkelijke initiatie. Toen het er uiteindelijk stond wilde hij er ook in begraven worden, maar dat vonden de Franse autoriteiten een minder goed idee. Dus besteedde Ferdinand nog zes jaar extra om een mausoleum te bouwen voor hem en zijn gezin. Dat lukte. In 1924 overleed hij. 25 jaar voordat het paleis in 1969 zou worden uitgeroepen tot Nationaal monument. Jaarlijks trekt het nog steeds duizenden bezoekers… Je weet van tevoren nooit wat je droom de wereld in brengt!

‘I said to myself: since Nature is willing to do the sculpture, I will do the masonry and architecture’

Ferdinand Cheval

Ferdinand & Spinvis

Zelf leerde ik het wonderschone verhaal van Cheval kennen dankzij Spinvis. Hij maakte samen met Bente Hamel in 2004 een hoorspel over het verhaal. Ondertussen is het ook een boek, waar Ingmar Heytze aan bijdroeg. In dit radio-hoorspel speelt de overleden dochter van Ferdinand een prominente rol, Alice. Ferdinand startte de bouw rond haar geboorte. Alice overleed op 15-jarige leeftijd (1894), iets dat hem zeer diep raakte.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s